środa, 16 stycznia 2013

DIETA HYPOALERGICZNA

PRODUKTY NIEZALECANE
  • Mleko krowie i wszystkie jego produkty: Masło, śmietana, sery, czekolada, margaryna z mlekiem, jogurty i inne
  • Jajka kurze i wszystkie produkty zawierające jajka: Ciasta, ciasteczka, żywność panierowana, majonez, naleśniki
  • Cukry proste oraz dwucukry: cukier, miód, słodkie ciasta
  • Orzechy, świeże warzywa i świeże owoce (celuloza): Orzechy włoskie, laskowe, musli, Nutella, dieta wysokowłókninowa, chleb pełnoziarnisty, ziarna np słonecznika, świeże owoce, świeże warzywa, surowe sałatki owocowe i warzywne, suszone owoce
  • Żywność zawierająca histaminę: Sardynki, anchovies, puszkowane ryby, bekon, mięso królicze, wieprzowina
  • Alergeny dróg oddechowych: Cebula, czosnek, por, musztarda, ketchup, owoce cytrusowe, kiwi, jagody, jabłka

PRODUKTY DOZWOLONE
  • Substytuty mleka krowiego: Mleko sojowe i produkty sojowe, Mleko kozie i jego produkty (zawsze 1:1 z wodą), Mleko owcze i jego produkty (zawsze 1:1 z wodą)
  • Margaryna wolna od krowiego mleka
  • Substytuty jajek kurzych: Jajka kacze, gęsie, indycze
  • Substytuty cukrów: węglowodany złożone, kasze, kukurydza, ziemniaki
  • Substytuty orzechów i żywności z celulozą: Gotowane warzywa, gotowane lub pieczone owoce, pieczone lub grilowane babany
  • Substytuty histaminy: Gotowane lub grilowane ryby, kurczaki, kaczki, gęsi, indyki, kozy, ziemniaki, ryż

Dieta opracowana przez dr. med. Konrad Werthmann'a
żródło:
http://www.sanum.pl/xb1ey_dieta_dla_chorob_przewleklych.htm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz