środa, 16 stycznia 2013
Dieta przeciwgrzybicza
PRODUKTY DOZWOLONE
ZIEMNIAKI
KASZE, PŁATKI OWSIANE, KUKURYDZA (oprócz kasz pszennych)
RYŻ CIEMNY NIEŁUSKANY
PIECZYWO żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe
RYBY, MIĘSO ( z wyjątkiem wieprzowiny) – wędliny drobiowe lub wołowe, najlepiej pieczone w domu.
JAJKA – jeśli nie są alergenem
WARZYWA – dobrze żuć
KWAŚNE OWOCE – jabłka, grapefruity, kiwi
OLIWA Z OLIWEK tłoczona na zimno
ZIARNA dyni, słonecznika, siemię lniane
NAPOJE – woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, lub czarna słabo parzona),
herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców.
PRODUKTY MLECZNE – zamienić mleko krowie i jego produkty na jakiekolwiek inne - sojowe, kozie, owcze
Preferować raczej produkty z mleka koziego, owczego niż z krowiego. Unikać mleka pasteryzowanego.
PRODUKTY KTÓRE NALEŻY OGRANICZYĆ LUB WYKLUCZYĆ
CUKIER we wszystkich postaciach; miód, dżem, produkty dla diabetyków, czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie itp.
PRODUKTY Z BIAŁEJ MĄKI, białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku.
DROŻDŻE i wszelkie produkty zawierające drożdże (np. piwo!)
BIAŁY RYŻ
ALKOHOL słodkie wina, piwo.
SŁODKIE OWOCE banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty.
SERY PLEŚNIOWE I ŻÓŁTE,
MAJONEZ, KETCHUP, PRODUKTY FERMENTOWANE (m. in. sos sojowy)
SOKI W KARTONACH I BUTELKACH,
PRZYPRAWY WIELOSKŁADNIKOWE (np. VEGETA)
WSZYSTKIE DANIA GOTOWE PRZYRZĄDZANE METODAMI PRZEMYSŁOWYMI,
ARTYKUŁY SPOŻYWCZE WYSOKOPRZETWORZONE, KONSERWY
Dieta opracowana przez lek. med. Jacka Giovanoli- Jakubczak
żródło:
http://www.sanum.pl/d3i6x_dieta_przeciwgrzybiczna.htm
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz